Exklusivprovning
nr 2, 2013-12-14
Då har dagen kommit
för årets exklusivprovning. Embryot till denna provning började när Bernt för
SMAD´s räkning ropade in Highland Park 40yo/1958-1998 hos Stockholms
Auktionsverk i slutet av januari 2012. Ytterligare fyra av flaskorna köptes in
på auktion hos McTear´s och en på Whisky Auction. Hur kan man då göra något
extra när man har så exklusiv whisky till en provning? Vi ville förlänga
upplevelsen och bakade därför in middagen i priset på provningen. Det är ett
bra sätt att reflektera på vad man nyss varit med om.
Vi var 35
förväntasfulla som bänkade oss för att genomföra en av de bästa provningar som
genomförts i SMAD´s historia whiskymässigt sett. I startfältet fanns det några
riktiga rariteter och legendariska buteljeringar.
Provningen började med
Highland Park 40yo/1958-1998, vilken whisky att börja en provning med! En enormt stor doft och lång eftersmak, det
skall bli spännande och se var den står när man provat igenom startfältet. Vi
fortsatte med en av Glenmorangie´s legendariska buteljeringar, Tain
L´Hermitage. Glenmorangie började med cask finish runt 1994/95 och är nog de
som tar åt sig äran att ha uppfunnit cask finish. Denna whisky var den som fick
minst antal röster. Den tredje whiskyn för kvällen var Macduff, några av oss i
styrelsen har provat en 35-åring från 1967. Jag måste säga för min egen del att
jag tycker bättre om 67:an. Men lika här, det var inte en dålig whisky, den
tillhör ändå toppskiktet av whiskyn jag provat i år. Glas fyra, dags för
kvällens andra 40-åring Glen Moray 1959. Det är den bästa Glen Moray jag
någonsin provat. Glas fem blev kvällens bästa whisky enligt de flesta och jag
håller verkligen med. Bunnahabhain 35yo 1965-2001 cask 7159, troligen den fösta
buteljeringen som släpptes i samband med Feis Ile. Det skall vara den bästa
Bunnahabhan enligt många, jag är beredd att hålla med. Slutligen glas sex.
Detta är nog den mest legendariska whiskyn av kvällens uppställning. Springbank
18yo 1973-1991 Rum butt, från Cadenhead även kallad Green Springbank. Man
förstod verkligen var smeknamnet kommer ifrån när man tittade på whiskyn i
glaset. Det var ett tydligt grönt skimmer i den annars mörka nästan svarta
whiskyn. En som jag tror var lyrisk över att fått provat Green Springbank är
nog Bernt som har väntat i 15 år.
När jag lyssnade av
med flera efter provningen så tyckte nog alla att det var den bästa provningen
för i år.
Anders Norström
De whisky/drycker som
provades:
Glas 1: Highland Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665, 12050 kr 27
poäng
Glas 2: Glenmorangie 28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage, 4363 kr
4 poäng
Glas 3: Macduff
36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare,
3307 kr 5 poäng
Glas 4: Glen Moray 40yo/1959-1999, 50,9%, fl. 48/400, 7261 kr 43 poäng
Glas 5: Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., 4730 kr 69 poäng
Glas 6: Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead, 6172 kr
54 poäng
Det underlägg vi använde som PDF
För min del var det årets provning med god marginal. Av de fem bästa
whiskyn jag provat hos SMAD under året så var tre från den här provningen. Den
Springbank vi provade och som går under namnet Green Springbank har jag väntat
i 15 år på att få prova. Äntligen fick jag chansen! Och den märkligaste whisky
jag någonsin sett när det gäller färg.
Bernt Sjödin
Provningsnoteringar
Highland
Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, fikon, mycket torkad
frukt, aning fat, kryddig, komplex
Smak: Sötma, torkad frukt, fattoner
Eftersmak: Lång, mycket fikon – torkad frukt,
fattoner, sötma, lite pepprig
Poäng: 95
Glenmorangie
28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage; mer än 4 år på Hermitagefat
Färg: Bärnsten med antydan rödtoner
Doft: Lite torkad frukt, peppartoner,
antydan av vinösa toner
Smak: Sötma, fattoner, kryddig/peppar,
visse fruktighet
Eftersmak: Medellång med tydliga toner av röda frukter och lite fat
Poäng: 89
Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 516 fl.
Färg: Mörk guld - ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, mogna äpplen,
måttlig
Smak: Vanilj, lite fat, kryddig, gula
mogna äpplen
Eftersmak: Medellång – lång med vanilj, lite russin och sötmatoner
Poäng: 91
Glen Moray 40yo/1959-1999,
50,9%, fl. 48/400
Färg: Bärnsten
Doft: Fikontoner, lite eldig, ganska stor
Smak: Russin, torkad frukt, fat
Eftersmak: Lång med sötma, mycket torkad frukt och fat
Poäng: 93
Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., Feis Ile 2001
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, mycket fikon, kryddig
Smak: Fikon, fattoner, sötma, choklad
Eftersmak: Lång med mörka choklad, sötma, torkad frukt, fattoner
Poäng: 95
En helt fantastisk
Bunna. Troligen den första buteljeringen vid Feis Ile – en banbrytare! Idag
finns det fler festivalbuteljeringar än destillerier.
Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%,
Rum butt, Cadenhead – Green Springbank
Färg: Mörk, nästan svart med tydlig grön färg. Har aldrig
sett något liknande när det gäller whisky.
Doft: Romtoner, sötmatoner, gröna äpplen
Smak: Lite sockrig, eldig, choklad, lite fat
Eftersmak: Lång med sötmatoner, lite choklad, romtoner
Poäng: 95
Den överlägset bästa
romfatslagrade whisky jag provat.
Provningsnoteringar Per Eriksson
Highland
Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665
Doft: Frukt, bär, sötma, jul, godis,
choklad, taniner
Smak: Fat, choklad, sherry, godis,
frukt, fikon, dadlar, julkaka
Eftersmak: Frukt, godis, fat, choklad, stor, fikon,
julkaka, lång
Poäng: 96
Glenmorangie
28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage; mer än 4 år på Hermitagefat
Doft: Vinös, mjuk, ek, torr, frukt,
vanilj, citrus, apelsinchoklad
Smak: Fat, ek, godis, vinös, krutrök
Eftersmak: Svavel, fat, ek, choklad, citru
Poäng: 87
Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 516 fl.
Doft: Sherry, sötma, choklad, fat, frukt,
bär, taniner, vanilj
Smak: Frukt, godis, sötma, vanilj, fat,
sherry, bär
Eftersmak: Citrus, vanilj, godis, choklad, russin, fat, lång
Poäng: 94
Glen Moray 40yo/1959-1999,
50,9%, fl. 48/400
Doft: Frukt, bär, godis, fat, sherry, choklad,, sötma, jul
Smak: Ek, fat, choklad, vanilj, sockersöt, gdis, frukt, fikon
Eftersmak: Ek, fat, sherrytoner,
frukt, godis, lång
Poäng: 95
Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., Feis Ile 2001
Doft: Ek, choklad, citrus, mycket fat, torr ek, godis
Smak: Fat, ek, citrus, choklad, godis, mjuk
Eftersmak: Fat, choklad, godis, frukt, bär, torr ek, låg
Poäng: 93
Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead – Green Springbank
Doft: Sötma, rom, fat, arrak, vanilj, lite spritig, bär
Smak: Sötma, arrak, godis, fat, sockrig, vanilj
Eftersmak: Fat, sötma, vanilj, ek
Poäng: 94